Csakrák

Csakrák

Csakrák

A keleti misztikus hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, vagyis energiaközpontja, amelyek kerekekhez hasonlóan forognak ( szanszkrit nevük is erre utal).

A csakráinkon keresztül élet energiát veszünk fel a külvilágból és eljuttatjuk a fizikai testhez. Ugyanakkor a felgyülemlett negatív energiákat rajtuk keresztül adjuk le.

A gyógykövek kristályszerkezetük segítségével finom rezgéseket tárolnak és ezeket a csakrákon és az aurán keresztül juttatják el hozzánk, feloldják az energiagátakat, így hatnak különböző szinteken, testünk, lelkünk és szellemünk gyógyítói is.

1.Az első csakra a gyökércsakra vagy nevezik báziscsakrának is. Színe a tűzpiros-vörös.

1-es-csakraAz ősi életenergia, a földhöz és az anyagi világhoz való kapcsolat csatornája, itt lakozik az erő a tervek véghezviteléhez.

A lét testi érzékelése függ össze vele. Ide tartozik minden , ami szilárd: a csontok, a gerincoszlop, fogak, körmök. Ezen kívül a mellékvese, a végbél, vastagbél, prosztata, vér. Amennyiben ezekkel a területekkel van problémád, ebben a csakrában történt elakadás. Zavarára utal az is, ha valaki túlságosan anyagi beállítottságú, mindent birtokolni akar, csak önmaga javára cselekszik, izzik a méregtől és a dühtől, túl agresszív vagy túl félénk.

Ha segíteni akarod működését ülj ki megcsodálni a napfelkeltét, melyben felébred a természet, érezd a frissességet, az új tiszta energiák beindulását! Szagold a hajnali nedves föld semmihez sem fogható illatát! Töltődj fel tőle, kezd így a napod. Majd este napnyugtakor, a lemenő nap gyönyörű szivárványos vörösénél, csituljon el zakatoló elméd, s térj így nyugovóra!

A következő ásványok rezgései hatnak jótékonyan: jáspis, achát, gránát, korall.

  1. A második csakra a szakrális csakra vagy nevezik hasi csakrának is. Színe a narancssárga.

2-es-csakraAz ősi érzelmek, érzékiség , az élettel való áramlás csatornája. Itt születik lelkesedésed, rácsodálkozásod az élet szépségeire, kreativitásod kibontakozásának segítője.

A lét alkotó jellegű szaporodása függ össze vele. Ide tartozik a medence területe: az ivarszervek, a hólyag és minden, ami folyékony. A vér, nyiroknedvek, emésztőnedvek. Amennyiben ezekkel a területekkel van problémád, ebben a csakrában történt elakadás. Zavarára utal a túlzott szexuális étvágy vagy elfojtás, a halálfélelem és az álmatlanság.

Ha segíteni akarod működését keresd a víz közelségét! Sétálj tóparton, gyönyörködve a víz felszínén táncoló fénysugarakban, hallgasd a forrás gyöngyöző csobogását vagy csodáld a folyó örvényektől kavargó sodrását! S, ha eljön az este, fürdőzz meg a hold ezüstös fényében, tisztítsd meg lelked és hagyd, hogy érzelmeid szabadon áramoljanak kedvük szerint!

A következő ásványok rezgései hatnak jótékonyan: karneol, holdkő.

  1. A harmadik a köldökcsakra vagy napfonat csakra. Színe a sárga.

3-as-csakraItt érik meg és bontakozik ki személyiséged. Ehhez kötődik a megtapasztalt élmények és az átélt érzelmek feldolgozása. Innen ered befolyásod, az erőd, önértékelésed. Befolyásolja emberi kapcsolatainkat, másokhoz való érzelmi viszonyainkat. Felveszi a Napból áradó energiát, mellyel feltölti testünket.

A lét kialakulása függ össze vele. Ide tartozik a derék , a hasüreg, az emésztőrendszer. A máj, az epe, , lép és a vegetatív idegrendszer. Amennyiben ezekkel a területekkel van problémád, ebben a csakrában történt elakadás. Zavarára utal a hisztéria, túlzott aggodalmaskodás, szorongás, féltékenység. A döntésképtelenség vagy ellenkezőleg, a túl erős kontroll.

Ha segíteni akarod működését keresd a szikrázó napfényt! Mártózz meg melegében, hagyd, hogy átjárjon, feltöltsön! Érezd bőrödön simogatását, fordíts felé arcod és hagyd, hogy a fények táncot járjanak csukott szemhéjadon keresztül! Sétálj érett kukorica vagy napraforgó földek mellett! Élvezd a sárga szín élénkségét, vidámságát! Add át magad az életörömnek!

A következő ásványok rezgései hatnak jótékonyan: tigrisszem, borostyán, citrin.

  1. A negyedik a szívcsakra. Színe a zöld, a rózsaszín és az arany.

4-es-csakraEz a csakrarendszer középpontja. A szív kibontakozásának, a szeretet adásának, elfogadásának az odaadásnak a helye. Az együttérzés és az önzetlenség is innen fakad. Feladata az érzelmek kifejezése és azok megélése. A tiszta elfogadáson alapuló, elvárásoktól mentes szeretet megnyilvánulása történik itt.

A gyógyítás, regenerálódás, a föld szeretete, a természettel való tökéletes harmónia jellemzi.

Ide tartozik a hát felső része, a mellkas, a szív. A vér, a vérkeringés, a bőr és a kezek. Amennyiben ezekkel a területekkel van problémád, ebben a csakrában történt elakadás. Zavarára utal düh, a harag, a féltékenység, a megbocsájtani nem tudás.

Ha segíteni akarod működését keresd az érintetlen természet közelségét! Hunyd be szemed és érintsd meg a fák kérges törzsét, érezd ujjaid végén a levelek és a fűszálak zsenge selymességét! Járj virágos mezőn, derítsd fel szíved, engedd átjárni rajta az élet szeretetét! Nézz fel a késő délutáni égboltra, melyet rózsaszínűre festett a lemenő nap fénye! Érezd a szépséget, merülj meg benne! Végül mielőtt nyugovóra térnél, mártózz meg rózsaolajjal illatosított meleg fürdőben!

A következő ásványok rezgései hatnak jótékonyan: jáde, rózsakvarc, opál, smaragd.

  1. Az ötödik a torokcsakra. Színe a világoskék.

5-ös-csakraEz a komunikáció, az inspiráció, a kreatív önkifejezés központja. A torokcsakrán keresztül fejezzük ki a bennünk lévő érzéseket, gondolatokat, mindazt, ami bennünk van. Alapvető feladata a megtisztulás. Tudati síkon itt történik a lényeges dolgok megértése, az igazság elfogadása, a kifejezés, a kapni tudás, az intuíció meghallása, a szavak és érzések uralása, a türelem, a tisztánlátás, a költészet, a művészi kifejezés és a béke tudatosítása.

Ide tartozik a tüdő, a hörgők, nyelőcső és a hangképző szervek. A gége, a nyak és az állkapocs. Amennyiben ezekkel a területekkel van problémád, ebben a csakrában történt elakadás. Zavarára utal a torokfájás, a rekedtség, a köhögés. A torokcsakra betegségei az önkifejezéssel vannak kapcsolatban. Sokszor ezek az emberek nehezen engedik el régi sérelmeiket és az ezekhez kapcsolódó gondolataikat. Mogorvaság, rosszkedvűség a jellemzőjük.

Ha segíteni akarod működését nézd a kék eget, szárnyalj és engedd kreativitásod szabadon! Népesítsd be felhőalakokkal, lásd és éld át te is a mesét! Olvass hangosan gyermekednek vagy kedvesednek! Énekelj bátran, hangod kiengedve! Öltözz kék ruhába, ragyogj! És ha a sors úgy hozza, hogy valakinek a figyelmedre van szüksége, tanulj meg hallgatni egész lényeddel!

A következő ásványok rezgései hatnak jótékonyan: türkiz, kalcedon, akvamarin.

  1. A hatodik a homlokcsakra, a „harmadik szem”. Színe az indigókék, ibolya, sárga.

6-os-csakraHozzá kötődik az érzékelés minden fajtája, még az érzék feletti érzékelés is. Ez a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye. Alapelve a lét megismerése. A látáshoz köthető csakránk a képzelőerőért és a víziókért is felelős.

Ide tartozik a kiagy, fülek, az orr és a szemek. A homlok és az arc. Az idegrendszer is ehhez a csakrához kötődik. Amennyiben ezekkel a területekkel van problémád, ebben a csakrában történt elakadás. Zavarára utal a migrén, látászavarok, fülfájás,homlok- és arcüreg problémák. A stressz kezelésével is összefüggésbe hozható. Ha ingerült vagy és zavart erősítsd ezt a területet!

Ha segíteni akarod működését tekints fel a feletted elterülő éjszakai égbolt sötét kékjére! Engedd magadba a fentről sugárzó energiát! Add át magad a határtalan messzeségnek, lelked hadd töltse el a békesség érzése! Csitítsd el elméd és engedd, hogy az univerzum eltöltsön a lét tudatosságának nagyszerű érzésével!

A következő ásványok rezgései hatnak jótékonyan: lápisz lazuli, szodalit, hegyikristály

  1. Az hetedik a koronacsakra. Színe az ibolya, a fehér és az arany.

7-es-csakraA megvilágosodás székhelye. Az abszolút szabadság tudatát jelképezi. A koronacsakra szintjén má r nem félünk felelősséget vállalni életünkért és megbízunk belső hangunkban. Hozzá kötődik az élet értelmének felismerése. A korona-csakra jelenti az összes csakra energiáinak forrását és kiindulópontját. Rajta keresztül állunk összeköttetésben a tulajdonság nélküli és alakot nem öltött isteni lénnyel, ugyanakkor ez a csakra láthatatlanul magában hordozza az összes létező formát és tulajdonságot.

Ide tartozik a nagyagy, koponyafő. Amennyiben ezekkel a területekkel van problémád, ebben a csakrában történt elakadás. Megnyilvánulásai pl. a parkinson kór, alzheimer kór, dementia , depresszió, epilepszia, de a bizonytalanság és céltalanság érzése is innen adódik.

Ha segíteni akarod működését gyönyörködj egy távoli hegycsúcsban! Érezd, ahogy szinte eggyé akar válni az Univerzummal. Ha megteheted még jobb, ha te magad ülsz ki rá és egyé válsz a határtalan természettel és az a felettivel. Éld át a határtalanság érzését, idézd fel mindenfajta minősítés nélkül életed eseményeit! Érezd át az idő- és térnélküliséget!

A következő ásványok rezgései hatnak jótékonyan: ametiszt, hegyikristály