Hasznos Információk

Az ékszerek szervizelése és javítása

Előfordulhat, hogy kiderül nem megfelelő az ékszer mérete. Amennyiben van hozzá alapanyagom, méretre tudom igazítani azt.

Az ékszerek rendszeres használata során előfordulhatnak a következő hibák:

A gumi természetéből adódóan kinyúlhat, elszakadhat. A nálam vásárolt karkötőket 1 éven belül díjmentesen újrafűzöm.

A fém alkatrészek (nikkelmentesek) meghibásodása esetén szintén vállalom cseréjüket.

A javításokat térítésmentesen végzem, csak a szállítás költsége terhel téged.

Az idő során a fém részek elszíneződhetnek, megkophatnak. Amennyiben felújítatnád ékszered, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segíthessek!

Hogyan tisztítsd ásványékszereidet?

Az ékszerek esetében legjobban bevált módszer a folyóvizes lemosás. Ez mind energetikailag, mind fizikailag hatásos. Ezután, amennyiben tehetjük tegyük ki napfényre ásványainkat. Ne túl hosszú időre, mert egyes ásványok kifakulhatnak. A fém alkatrészeket tanácsos a lemosás után teljesen szárazra törölni, különben berozsdásodhatnak.

Száradás után célszerű ékszertisztító kendővel áttörölni az egész ékszert, így sokáig gyönyörködhetünk szépségében.

Javaslom a kendővel minden hordás után áttörölni, hogy a bőrünkről rátapadt szennyeződéseket eltávolítsuk.

Néhány jó tanács

Amit tudni érdemes a türkizekről

Már az ókori Egyiptomban is készítettek türkizből ékszereket, a navajo ésd a puebló indiánok is szívesen hordták ezüsttel kiegészítve. Az azték és maja kézműves kultúrában is megjelent.

Színe az ég kéktől egészen a kékeszöld, zöldig bármilyen lehet, az igazán szép darabok opálosan áttetszőek.

Maga a kristály porózus szerkezetű, így a kitermelt nyersanyag nagyon kis része (2 % alatti,egyes becslések szerint) munkálható meg közvetlenül. Ez az oka annak, hogy a tiszta türkiz ritkasága miatt igen drága. Árát karátban határozzák meg.Viselés közben elsötétedhet, mert a bőrrel érintőző része felveszi a bőr felületén megjelenő nedvességet (zsír, olaj, verejték). Tartós fénynek kitéve akár ki is fakulhat.

Több eljárás is létezik arra, hogy kiegészítsék, megerősítsék a türkiz szerkezetét:

-Stabilizált türkiz

Ha túl porózus és puha a kitermelt nyersanyag, epoxigyantát sajtolnak bele. Ez megkeményíti a nyersanyagot és picit elsötétíti magát a követ. Általában grammban határozzák meg az árát.

-Rekonstruált türkiz

Ha már annyira laza a nyersanyag szerkezete, hogy nem alkalmas az előző módon feldolgozni, akkor porrá őrlik, majd műgyantával összeverik. Ezt követően munkálják csak meg. Jelenlegi forgalomban kapható tükizből készült ékszerek többsége ebbe a kategóriába esik. Darabárban van meghatározva az értéke.

-Türkinit

Howlitot festenek meg színező anyaggal, így nagyban hasonlít a türkizre. Alacsony árfekvése miatt igen keresett, gyakran felhasznált kő az ékszerek világában.